Green Energy zonnepanelen toegepast om hevig accugebruik te compenseren

Chauffeurs maken tegenwoordig enorm veel gebruik van alle toepassingen die trucks tegenwoordig bieden. Niet zo gek als je weet welke afstanden er soms moeten worden afgelegd. Daardoor is het hebben en gebruiken van een magnetron, koelkast, tv scherm of natuurlijk gewoon de airco, lampen en gps geen overbodige luxe. Wel zorgt dit ervoor dat de accu veel wordt aangetast door het hevige gebruik van al die apparaten. Bij C.Vreugdenhil Transport speelde dit probleem ook.

Zoeken naar een oplossing

Ondanks dat de trucks voldoende kilometers reden, was het stroomverbruik bij stilstand over het algemeen meer dan dat de trucks weer konden bijladen tijdens het rijden. Dit tastte de accu erg aan en daardoor moest er worden gezocht naar een oplossing. Samen met Bosch is er gekeken wat de opties waren. De conclusie was dat de trucks extra moesten gaan opladen wanneer deze niet rijden of de motor niet draait. Zonnecellen waren hierdoor de beste optie.

Toepassing van Green Energy zonnecellen

Green Energy is samen met Wijlhuizen Rotterdam langs C.Vreugdenhil Transport gegaan zodat zij de situatie konden schetsen die daar speelde. Op basis van hun verhaal en technische gegevens heeft C.Vreugdenhil Transport zes sets zonnecellen aangeschaft voor de trucks. Deze sets moeten tijdens stilstand, maar ook tijdens het rijden, zorgen voor extra stroom. Zeker de momenten dat de truck stilstaat en de motor niet draait moeten het verschil gaan maken. Op die momenten liep de accu snel leeg en nu zou het zo moeten zijn dat de accu’s niet of minder snel leeglopen. Het gevolg is dat de chauffeur langer van de apparaten en dus accu gebruik kan maken, ook wanneer de chauffeur ligt te slapen.

Toekomstplannen 

Naast deze proef heeft C.Vreugdenhil Transport ook interesse om zonnecellen op het dak van de trailers te leggen. Deze toevoeging is voor het gebruik van de koelmotor en de accu van de koelmotor. Zonder zonnecellen is een accu gemiddeld na tien dagen niet gebruik leeg. Met deze voorziening wordt de tijd met een aantal dagen verlengd.

Wanneer C.Vreugdenhil Transport deze zomer over een waterdichte laadregelaar beschikt zullen ze zowel de truck als de trailer gaan voorzien van zonnecellen. Dit zorgt ervoor dat de doorlooptijd van de accu’s in gebruik en ook in leeftijd worden verlengd. Dit is een win-win-win-situatie. Een winsituatie voor de chauffeur zodat hij of zij de apparaten kan gebruiken zonder de motor te laten draaien, een winsituatie voor de trailer met koelmotor die een stuk langer dan tien dagen is voorzien van stroom en een winsituatie wat betreft het milieu omdat stroom opwekken via zonne-energie natuurlijk CO2-neutraal is.