CO2 moet omlaag, maar de behoefte van chauffeurs vraagt om meer stroom

“Wellicht tegen de verwachting in, neemt het stroomverbruik van nieuwe voertuigen alleen maar toe”, zegt Sander Bredewout, CEO bij PartsXpert Wijlhuizen. Dit wordt met name veroorzaakt door verbruik door comfortverhogende zaken zoals magnetrons, koffiezetapparaten en koelkasten. Aangezien inleveren op dit comfort geen realistische optie is, kan er beter gekeken worden naar oplossingen die voldoende stroom kunnen realiseren zonder dat hiervoor energie van de dieselmotor van het voertuig nodig is. De zonnecellen van Green Energy wekken continu energie op en zorgen ervoor dat de accu van het voertuig wordt bijgeladen. Hierdoor bespaar je brandstof en verlaag je dus direct de uitstoot. Daarnaast zal er minder slijtage zijn van de generator en wordt de accu minder zwaar belast.

Nieuws over Green Energy zonnecellen

Slimme eco-oplossing voor trailers en opbouw

De zonnecellen zijn niet alleen een slimme oplossing voor het voeden van boordapparatuur voor de chauffeurs, maar kunnen ook een rol van betekenis spelen bij het leveren van stroom voor de opbouw of trailer. Denk hierbij aan het voeden van de accu voor ventilatoren, de accu van de laadklep of bij elektrische koeling. Per Schmeltz (CSO bij Green Energy) ziet dat continuïteit een belangrijke factor is bij transporteurs. “Wij zien dat veel van onze klanten ons product inzetten om de bedrijfszekerheid te garanderen en in combinatie daarmee de CO2-footprint te reduceren”.

Door zonnecellen in te zetten voor deze energiebehoefte wordt er een directe verlaging van de CO2 uitstoot bereikt, maar kan in bepaalde situaties ook een betere situatie voor de directe leefomgeving ontstaan, omdat er bijvoorbeeld minder overlast is van geluid en uitstoot van uitlaatgassen.

Nieuwe techniek die past bij gebruik op vrachtwagens, opleggers en LCV 

De zonnecellen die wij met Green Energy introduceert op de Nederlandse en Belgische markt zijn totaal verschillend van de tot nu toe bekende oplossingen met traditionele zonnepanelen. Zo zijn de zonnecellen slechts 3 millimeter dik en zijn de cellen flexibel. Dit zorgt ervoor dat de opbouwhoogte minimaal is. Daarnaast kunnen de zonnecellen ook op niet vlakke ondergronden worden aangebracht, zoals het dak van een vrachtwagen en zijn de panelen door hun flexibiliteit niet gevoelig voor het torderen van de ondergrond waarop ze gemonteerd zijn.

Tot slot worden de zonnecellen geleverd als “plug and play” oplossing, waardoor de montage een eitje is en verbindingen veilig en kwalitatief zijn.

Lees de klantverhalen over Green Energy

Hogere opbrengst door MIPV techniek

Anders dan bij reguliere zonnepanelen maken de zonnecellen van Green Energy gebruik van MIPV techniek (Mobile Integrated Photovoltaic). Deze innovatieve techniek die ook gebruikt wordt in de ruimtevaart gebruikt het volledige lichtspectrum om energie op te wekken. Dat wil zeggen dat de zonnecellen al elektriciteit opwekken voordat het menselijk oog daglicht waarneemt. Dit betekent dat je in de praktijk minder last hebt van belemmeringen zoals schaduw en regen dan dat dit het geval is bij traditionele zonnepanelen.

Groei in Benelux

Per Schmeltz is blij met deze samenwerking. “Wij zoeken binnen Europa en daarbuiten strategische partners om onze zonnecellen te introduceren en implementeren. Wij zijn niet alleen marktleider, maar hebben ook dezelfde ambitie om de transportsector te helpen bij het reduceren van de uitstoot. We verwachten samen nog dit jaar een flink aantal vloten te verduurzamen door inzet van onze zonnecel technologie.”

Niet alleen duurzaam, ook financieel interessant

Hoewel het investeren in de zonnecellen in de praktijk meestal ontstaat vanuit de behoefte om duurzamer te ondernemen hoeft dat niet de enige reden te zijn om zonnecellen te monteren. Zo is de terugverdientijd van de panelen over het algemeen ongeveer 1,5 jaar en dus financieel interessant. Daarnaast kent elke transporteur wel de problemen die ontstaan als het gevolg van lege accu’s. Die problemen zijn voor een groot deel uit te sluiten door gebruik te maken van groene energie via deze zonnecellen.

Voordelen Green Energy zonnecelsets 

 • Verlenging van de looptijd en levensduur van de voertuigaccu door minder laadcycli
 • Vermindering van de CO2-emissies (1 liter diesel = 2,6 Kg CO2 )
 • Vermindering van het brandstofverbruik
 • Voldoende stroom voor de steeds grotere groep secundaire verbruikers zoals laptop, koffieapparaat, airco’s, tv’s, hefplatformen, etc.
 • Grotere actieradius bij elektrische / hybride voertuigen
 • In combinatie met een omvormer is  230 V-spanning mogelijk (separaat verkrijgbaar)

Leveringsomvang
plug & play sets

 • CIGS-zonnecellen, 350 mm breed en in 3 lengtematen verkrijgbaar, zelfklevend
 • Laadregelaar, 30 of 50 ampère, Multi voltage 12V & 24V met intelligente laadcontrole
 • PV-kabel met kabelbevestigingsonderdelen
 • Waterdichte vermogensschakelaar 30 of 50 ampère
 • Lijm en kit voor kabelgeleiding
 • Accukabel