TRANSPORT SPECIALIST TVO IS TOE AAN ZONNECELLEN

Sinds 1988 is Transport Van Overveld (TVO) al bezig met goederentransport. Waar ze in Italië begonnen, richten ze zich nu op heel Zuid-Europa met Spanje als grootste markt. Met een grote vloot van maar liefst 145 trucks worden de ladingen met onder andere wijn en olijfolie van Zuid- naar Noord-Europa getransporteerd.  

Te heet in de cabine

In Zuid-Europa kan het in de zomer 40 graden worden. Dat zorgt ervoor dat het voor chauffeurs vervelend kan worden om in de cabine te zitten. “Een deel van de chauffeurs van TVO rijdt vooral ’s nachts en slaapt overdag,” vertelt Serge van Kalmthout, fleetmanager van TVO. “Wanneer de chauffeurs stilstaan dan gaan ze eten en kijken ze voor het slapen gaan eerst nog tv. Dit gebeurt allemaal met de airco aan. Dan verbruiken ze veel accucapaciteit die ze later te kort komen om de truck koel te houden. Of de chauffeur laat de motor stationair draaien wat dan weer diesel kost en slecht is voor het milieu. Hier zochten we een oplossing voor.”

Comfort, veiligheid en duurzaamheid

Op 1 juni van dit jaar heeft Micael Broos, key-accountmanager bij PartsXpert AVT, een informatieavond over de producten van Green Energy georganiseerd bij een werkplaats in Roosendaal. “Met een BBQ en een drankje hebben we die avond Green Energy het verhaal laten doen. Hier is onder andere TVO op afgekomen. We willen graag het beste voor de klant realiseren. Daarom hebben we naderhand met TVO en Green Energy om de tafel gezeten om onder andere de besparingen in beeld te brengen en alles in gang te zetten,” vertelt Micael. Inmiddels zijn er 20 sets zonnecellen voor trucks en 5 sets zonnecellen voor koeltrailers aangeschaft. Op deze manier zullen de cabines koel gehouden worden, waardoor de chauffeur goed kan slapen wat tevens de scherpte op de weg bevordert. Daarnaast blijft door de zonnecellen op de koeltrailers de lading gekoeld, waardoor de kwaliteit van de producten niet geschaad wordt. Ten slotte is het natuurlijk een duurzame oplossing voor het opladen van de accu. In plaats van de motor te laten draaien, laadt de accu nu op via de zonnecellen.

Op weg naar een duurzame en zonnige toekomst

De aangeschafte zonnecellen worden nu op de trucks gemonteerd. Dit geldt ook voor de nieuw aangeschafte trucks. De trailers zijn al een tijdje voorzien van zonnecellen. Chauffeurs kunnen via de Green Energy app inzien of de accu vol zit. Als de zonnecellen een goed resultaat tonen dan zal TVO het overwegen om zonnecellen in de standaarduitrusting toe te voegen bij de nieuwe trucks. Naast de zonnecellen voor de trucks is TVO al volop bezig met duurzaamheid. “Met onze 1500 zonnepanelen op het dak en LNG trucks zijn we al erg toekomstgericht bezig,” zegt Serge. “Voor nu zijn de ritten te lang om dat met elektrische trucks te doen, maar mocht dat een mogelijkheid zijn in de toekomst, zijn wij daar klaar voor. Voor nu kunnen we alleen hopen op veel zon zodat onze zonnecellen optimaal werken.”