C-Si of CIGS zonnecellen?

Ook in de transportsector wordt het opwekken van groene energie steeds belangrijker en zien steeds meer bedrijven de voordelen hiervan in. Zo wordt het plaatsen van zonnecellen op trucks en trailers steeds populairder. Als gevolg van de stijgende vraag stijgt het aantal aanbieders hierin mee. Dit zorgt er helaas ook voor dat er zonnecellen van mindere kwaliteit, en potentieel zelfs gevaarlijke zonnecellen op de markt komen. Dit is vooral het geval bij de traditionele c-Si-zonnecellen. Bij deze zonnecellen is er namelijk een grotere kans op brand. Onze Green Energy zonnecellen maken gebruik van de CIGS technologie en zijn daardoor wel veilig om energie mee op te wekken. Graag vertellen we je meer over beide zonnecel-technieken.

Gevaar van de c-Si zonnecellen

De laatste tijd zijn er steeds meer meldingen van zonnecellen op voertuigen die in brand zijn gevlogen, zoals op de foto’s hiernaast te zien is. Deze licht ontvlambare zonnecellen zijn van het materiaal c-Si (crystalline silicon). Wanneer de c-Si zonnecellen zijn geïnstalleerd lijken ze naar behoren te werken. Toch zullen de prestaties vrij snel verminderen.

Daarnaast zijn ze ook nog eens zeer onveilig. Elke cel bestaat uit meerdere rijen met silicium cellen. Een silicium cel is een halfgeleider die er voor zorgt dat zonlichtenergie rechtstreeks wordt omgezet in elektrische energie. Elke individuele cel heeft die of vier soldeerpunten die verbonden zijn met de volgende cel. Tijdens vibratie van het dak van een trailer (wat altijd gebeurt tijdens het rijden met vrachtwagens) kan er een scheurtje bij die soldeerpunten ontstaan waardoor deze erg heet worden en er brand kan ontstaan.

 

Een tweede gevaar waardoor er brand kan ontstaan is door ‘micro cracks’. Deze kleine scheurtjes zijn niet te zien met het blote oog. Ze kunnen al ontstaan tijdens de transport of de montage van de zonnecellen op de truck. Wanneer de temperatuur te hoog wordt kunnen deze kleine scheurtjes snel vlam vatten.

Veilig energie opwekken met de CIGS Green Energy zonnecellen

Onze zonnecellen van Green Energy gebruiken de CIGS (copper indium gallium selenide) technologie. Deze technologie heeft als groot voordeel dat ze geen soldeerpunten bevatten en zeer flexibel zijn zodat er geen kans op “micro cracks” bestaat. Hierdoor scheurt er dus niets bij soldeerpunten en kunnen ze uiteindelijk ook niet vlam vatten , en door de flexibiliteit ook te gebruiken als ze iets gebogen geplaatst moeten worden. Deze zonnecellen zijn speciaal voor op voertuigen gemaakt.

Ook wordt bij deze cellen de MIPV zonneceltechnologie gebruikt. MIPV staat voor Mobile Integrated Photovoltaic en maakt gebruik van het volledige lichtspectrum dat licht opwekt – zelfs al voordat het oog daglicht waarneemt. Dit brengt het voordeel met zich mee dat de zonnecellen lichtgevoeliger zijn en daarom zal een CIGS-zonnecel met een piek van 100 Watt in een jaar ongeveer 10-15% meer vermogen produceren dan een c-Si-zonnecel met een piek van 100 Watt. CIGS-cellen beginnen eerder in de ochtend en blijven ’s avonds langer aan. Hierdoor zal de opbrengst ook beter zijn bij grijs weer wanneer je de stroom het meest nodig hebt.